Uporabljate zastarelo različico brskalnika Internet Explorer. Za hitrejšo, varnejšo in boljšo uporabniško izkušnjo nadgradite svoj brskalnik še danes.
x
Ta spletna stran za boljše delovanje in doseganje boljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Podrobnosti o njihovi uporabi in skladnosti z direktivo EU o piškotkih si lahko ogledate na tej strani
Dobrodošli

Novice in objave

Priljubljene jedi: krumpatoč

Krumpatoč je tradicionalna jed hrastniških steklarjev. Preprosta krompirjeva jed zelo razveseli tudi stanovalce našega Doma.

Krumpatoč ali krumpentoč nekateri imenujejo tudi krompirjeva palačinka ali krompirjev funšterc. Vendar v Hrastniku uporabljamo predvsem ime krumpatoč. Ime jedi izhaja iz dveh besed: krumpe in toč. Z besedo krumpe so poimenovali krompir, beseda toč pa je pomenila jedi, ki so okrogle oblike in ocvrte na maščobi.

Krumpatoč je zelo priljubljena jed stanovalcev našega Doma. Na jedilniku ga ponudimo kot samostojno jed, na primer za večerjo, skupaj s sezonsko solato.

Sestavine za pripravo:

  • 500 g krompirja
  • 1 srednje veliko jajce
  • 1-2 žlici ostre moke
  • olje za pečenje
  • sol, poper, sesekljani zelen peteršilj

Krompir olupimo in naribamo ter nekoliko ožmemo. Dodamo začimbe, moko in jajce ter vse sestavine vmešamo v testo. Testo zajemamo z žlico, polagamo na ogreto maščobo in s pomočjo žlice sploščimo v okrogle polpete. Pečemo, do zlato rjave barve.

Testu nekateri dodajajo tudi čebulo, česen, vrtna zelišča... 

 

 

 

 

Objavljeno: 19. 03. 2012, zadnjič spremenjeno: 15. 07. 2012