Priljubljene jedi: krumpatoč
Krumpatoč ali krumpentoč nekateri imenujejo tudi krompirjeva palačinka ali krompirjev funšterc. Vendar v Hrastniku uporabljamo predvsem ime krumpatoč. Ime jedi izhaja iz dveh besed: krumpe in toč. Z besedo krumpe so poimenovali krompir, beseda toč pa je pomenila jedi, ki so okrogle oblike in ocvrte na maščobi.
Krumpatoč je zelo priljubljena jed stanovalcev našega Doma. Na jedilniku ga ponudimo kot samostojno jed, na primer za večerjo, skupaj s sezonsko solato.
Sestavine za pripravo:
- 500 g krompirja
- 1 srednje veliko jajce
- 1-2 žlici ostre moke
- olje za pečenje
- sol, poper, sesekljani zelen peteršilj
Krompir olupimo in naribamo ter nekoliko ožmemo. Dodamo začimbe, moko in jajce ter vse sestavine vmešamo v testo. Testo zajemamo z žlico, polagamo na ogreto maščobo in s pomočjo žlice sploščimo v okrogle polpete. Pečemo, do zlato rjave barve.
Testu nekateri dodajajo tudi čebulo, česen, vrtna zelišča...
Objavljeno: 19. 03. 2012, zadnjič spremenjeno: 15. 07. 2012