Priljubljene jedi: Grenadir marš
Grenadir marš je stara jed, ki jo poznajo predvsem narodi centralne Evrope. Nastal naj bi v času napoleonskih vojn, ko so se iznajdljivi kuharji spomnili, da se lahko skupaj zmeša kuhano testo pripravljeno iz moke ter kuhan krompir. V Sloveniji se je grenadir marš zelo "udomačil" predvsem v Zasavju in jo imamo za staro knapovsko jed. Poznajo pa grenadir marš tudi v drugih predelih Slovenije in nekdanje Jugoslavije. V Srbiji velja kot tradicionalna sremska jed, je pogosta jed gradiščanskih Hrvatov v Avstriji ter tudi purgerska jed Hravtov na ozemlju današnje Hrvaške.
Zaradi svoje sestave je grenadir marš zelo kalorična jed, ki jo moramo v jedilnike za starejše vključevati preudarno in zgolj občasno. Z zmanjšanjem količine maščob postane jed bolj sprejemljiva.
Sestavine za 5 oseb:
- 250 g jajčnih testenin (na primer polžki, bleki..)
- 800 g krompirja
- 80 g ocvirkov z mastjo
- 100 g čebule
- 1 dcl olja
- sol, poper, sesekljan zeleni peteršilj
Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo ocvirke z mastjo ter kuhan in na rezine narezan krompir. Vse skupaj nekoliko prepražimo. Primešamo kuhane testenine, začinimo s soljo in poprom ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Grenadir marš ponudimo s sezonsko solato.
Objavljeno: 12. 03. 2012, zadnjič spremenjeno: 15. 07. 2012