Uporabljate zastarelo različico brskalnika Internet Explorer. Za hitrejšo, varnejšo in boljšo uporabniško izkušnjo nadgradite svoj brskalnik še danes.
x
Ta spletna stran za boljše delovanje in doseganje boljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Podrobnosti o njihovi uporabi in skladnosti z direktivo EU o piškotkih si lahko ogledate na tej strani
Dobrodošli

Novice in objave

Priljubljene jedi: Grenadir marš

Grenadir marš je stara jed, ki je zelo priljubljena tudi pri naših starostnikih. V preteklosti je bila jed zelo pogostokrat na mizi, ostaja pa priljubljena tudi pri mlajših generacijah.

Grenadir marš je stara jed, ki jo poznajo predvsem narodi centralne Evrope. Nastal naj bi v času napoleonskih vojn, ko so se iznajdljivi kuharji spomnili, da se lahko skupaj zmeša kuhano testo pripravljeno iz moke ter kuhan krompir. V Sloveniji se je grenadir marš  zelo "udomačil" predvsem v Zasavju in jo imamo za staro knapovsko jed. Poznajo pa grenadir marš tudi v drugih predelih Slovenije in nekdanje Jugoslavije. V Srbiji velja kot tradicionalna sremska jed, je pogosta jed gradiščanskih Hrvatov v Avstriji ter tudi purgerska jed Hravtov na ozemlju današnje Hrvaške.

Zaradi svoje sestave je grenadir marš zelo kalorična jed, ki jo moramo v jedilnike za starejše vključevati preudarno in zgolj občasno. Z zmanjšanjem količine maščob postane jed bolj sprejemljiva.   

Sestavine za 5 oseb:

  • 250 g jajčnih testenin (na primer polžki, bleki..)
  • 800 g krompirja
  • 80 g ocvirkov z mastjo
  • 100 g čebule
  • 1 dcl olja
  • sol, poper, sesekljan zeleni peteršilj

Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo ocvirke z mastjo ter kuhan in na rezine narezan krompir. Vse skupaj nekoliko prepražimo. Primešamo kuhane testenine, začinimo s soljo in poprom ter potresemo s sesekljanim peteršiljem. Grenadir marš ponudimo s sezonsko solato.    

 

Objavljeno: 12. 03. 2012, zadnjič spremenjeno: 15. 07. 2012