Uporabljate zastarelo različico brskalnika Internet Explorer. Za hitrejšo, varnejšo in boljšo uporabniško izkušnjo nadgradite svoj brskalnik še danes.
x
Ta spletna stran za boljše delovanje in doseganje boljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke.
Podrobnosti o njihovi uporabi in skladnosti z direktivo EU o piškotkih si lahko ogledate na tej strani
Dobrodošli

Prehranska oskrba starostnikov

Stanovalcem, glede na njihovo zdravstveno stanje,predpiše določeno vrsto prehrane njihov osebni zdravnik. Prehranska oskrba starostnikov se v našem Domu izvaja na organiziran način.

Načrtovanje prehranske oskrbe temelji na upoštevanju predpisane vrste prehrane in ob upoštevanju individualnih potreb posameznika. Stanovalci se o njihovi prehrani lahko pogovorijo z vodjo zdravstveno negovalne službe in z vodjo prehrane.

Služba prehrane zagotavlja:

  • načrtovanje,
  • organizacijo in izvajanje različnih prehranskih storitev.

Temeljna naloga te službe je zagotavljanje kakovostne prehranske oskrbe stanovalcev Doma, zaposlenih in zunanjih odjemalcev. Prehranska oskrba starostnika je ustrezna takrat, ko so obroki uravnoteženi, zagotavljajo optimalen energijsko-hranilni vnos, varnost, senzorično atraktivnost in nasitnost. Ustrezna prehranska oskrba pa mora biti zagotovljena ne glede na vrsto prehrane, ki je starostniku predpisana.

Načrtovanje obrokov temelji na priporočilih, ki veljajo za prehrano starostnikov. Prehranski načrt ponazarja jedilnik, ki je v velikih kuhinjah, predvsem v kuhinjah, kjer pripravljamo veliko različnih vrst hrane, osnova za načrtovanje proizvodnje, nabavo živil in organizacijo delovnega procesa.

Stanovalci našega Dom-a se v največji meri prehranjujejo z varovalno prehrano. Najpogostejše diete, s katerimi se srečujemo so: diabetična, želodčna in žolčna. Zagotavljamo pa tudi pripravo posebnih vrst diet. Velik del stanovalcev pa mora zaradi različnih vzrokov uživati hrano spremenjene konsistence.

Pripravljamo različne vrste hrane s spremenjeno konsistenco:

  • Tekočo hrano-enteralno prehrano,
  • Kašasto (sesekljano, miksano, pasirano) hrano.